Contoh Teks Khutbah Jumat Bahasa Jawa Bulan Jumadil Awal Jumat Kedua

Contoh Teks Khutbah Jumat Bulan Jumadil Awal Jumat Kedua

Kenging Rumahos Bonggo Ananging sampun ngantos Gampil Puas

السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

اَلْحَمْدُ للهِ اْلعَلِىِّ اْلكَبِيْرِ* اللَّطِيْفِ اْلخَبِيْرِ* اَحْمَدُهُ وَاَشْكُرُهُ وَاَتُوْبُ اِلَيْهِ وَاَسْتَغْفِرُهُ* وَأَشْهَدُ أَنْ لآ اِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لآ شَـرِيْكَ لَهُ* اَرْسَلَ رَسُوْلَهُ بِاْلهُدَى وَدِيْنِ اْلحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّيْنِ كُلِّهِ وَيَسْتَنْقِذَنَا مِنَ الضَّلَالِ* وَأَشْـهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ دُعَانَا اِلَى اْلإِيْمَانِ حِرْصًا عَلَيْنَا* وَنَدَيْنَا اِلَى اتِّخَاذِ اَسْبَابُ الْقُوَّةِ وَاْلإِعْتِصَامِ بِحَبْلِ اللهِ* أَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى الِهِ وَصَحْبِهِ اَّلذِيْنَ امَنُوْا بِهِ وَالتَّبَعُوا النُّوْرَ اَّلذِى اُنْزِلَ مَعَهُ اولَئِكَ هُمُ اْلمـــُـفْلِحُوْنَ*

أَمَّا بَعْدُ فَيَا عِبَادَ اللهِ أُوْصِيْكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ فَقَدْ فَازَ اْلمـــُـــــــتَّقُوْنَ* وَاتَّقُوا اللهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوْتُنَّ اِلَّا وَاَمَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ*

Poro sederek kaum muslimin rohimakumulloh

Monggo kito sami pados kawilujengan tumrap badanipun piyambak-piyambak, sagedo slamet wilujeng wonten ing dunyo tumusing akhirat, sarono sadar dedepe lan dingkluk khusu’ derek dawuh-dawuhipun Alloh Ta’ala. Tegesipun menopo ingkang dados perintah monggo kito tindakaken, lan menopo ingkang dados awisanipun, monggo kito tebihi lan kito singkiri kanthi sabar lan tawakal. Alloh sampun dawuh ingkang surahosipun mekaten:

اِنَّهُ مَنْ يَتَّقِ وَيَصْبِرْ فَإنِّ اللهَ  لَا يَضِيْعُ اَجْرَ اْلُمحْسِنِيْنَ (يوسف :90).

Tegesipun: “Satemene sopo wahe kang takwo lan sabar, temen Alloh ora niya-niyaake ganjarane wong kang podo ngelakoni kebecikan.” (QS. Yusuf: 90).

Poro sederek! Ngkang dipun mulyaaken dening Allah.

Menawi kito sedoyo ngadepi utawi nekseni poro generasi nem-neman sami bebas saking buta huruf khususipun saking buta huruf Al-Quran, temtu manah kito mongkok lan rumahos bingah.

Kenging kito rumahos mongkok lan bingah, ananging sampun ngantos gampang puas lajeng mandek wonten ing ngeriku kemawon. Monggo dipun jembaraken anggenipun mahos ngantos dumugi pemahaman serto wawasan ingkang sangat luas lan mendalam.

Keranten menopo poro sederek? Pedoman kito inggih kitab suci Al-Qur’an, mengku penjelasan ingkang mencakup akhlak budi luhur Rosululloh Saw. ingkang perlu sanget kito conto soho kito teladani.

Nate Sayyidah ‘Aisyah inggih istri Rosululloh Saw. dipun suwuni pirso magayutan kalian akhjak soho budi pekertinipun Rosululloh Saw., lajeng panjenenganipun jawab mekaten:

كَانَ خُلُقُهُ اْلقُرْآنَ

Tegesipun: “Akhlak Rosululloh Saw. hiyo iku Al-Qur’an. “

Mekaten pentingipun mahos sarono angen-angen isi ingkang kawengku ing dalem kitab suci Al-Qur’an, inggih pedoman kito umat Islam. Menawi kito dedongo ugi biasa ngucap mekaten:

اَللَّهُمَّ ذَكِّرْنَا مِنْهُ مَا نَسِيْنَا * وَعَلِّمْنَا مِنْهُ مَا جَهِلْنَا

Tegesipun: “Ya Alloh mugi Panjenengan kerso ngemutaken dateng kito mawi Al-Quran menawi kito nembe kasupen, lan mugi Panjenengan kerso paring piwucal dateng kito mawi Al-Quryan menawi kito sami boten mangertos “.

Poro sederek kaum muslimin roliimakumulloh

Perlu sanget kito mangertosi bilih pedoman kito kitab suci Al-Qur’an sifatipun universal, lumampah terus boten bade mundur ngadepi zaman ingkang kados pundi kemawon, ngantos dinten kiyamat. Kitab suci Al-Qur’an mengku pinten-pinten prinsip, ing antawisipun inggih meniko:

  1. Giring dateng kito sedoyo menuju kemajengan ilmu pengetahuan, ingkang dipun kenal kalian istilah IPTEK.
  2. Sagedo kito sedoyo manggihi kabegjan soho kawilu-jengan lan kesejahteraan ing dunyo tumusing akhirat sarono mawi iman lan takwo utawi ingkang dipun kenal kalian istilah IMTAQ.
  3. Paring petedah soho nerangaken kados pundi akhlakul karimah puniko.

Masalah ilmu pengetahuan meniko, sampun cetho Alloh Ta’ala paring isyarat ing salebetipun kitab suci Al-Qur’an, mekaten dawuhipun Alloh:

اَفَلَا يَنْظُرُوْنَ اِلَى اْلإِبِلِ كَيْفَ خُلِقَتْ* وَاِلَى السَّمَآءِ كَيْفَ رُفِعَتْ* وَاِلَى اْلجِبَالِ كَيْفَ نُصبَتْ* وَاِلَى اْلأَرْضِ كَيْفَ سُطِحَتْ (الغاشية:17-20).

Tegesipun: “Opo wong-wong kafir Makkali ora podo nyawang matang onto iku, kepriye tumitahe? Marang langit iku, kepriye olehe diduwurake tanpo soko? Marang gunung-gunung iku, kepriye anggone tetep ora gonjang-ganjing ? (QS. AI-Ghaasyiyah: 17-20)

Poro sederek kaum muslimin ingkang minulyo

Ayat Al-Qur’an dawuh dalem Alloh kasebat, menawi dipun galih ing angen-angen mawi manah ingkang bening mengku surahos ing antawisipun: Kito dipun gigah sagedo antawisipun kito umat Islam khususipun poro generasi nem-neman wonten ingkang tampil dados insinyur peternakan, wonten ingkang ahli astronomi, wonten ingkang ahli geografi lan sanes-sanesipun, kalebet terampil angkat soho bongkar pasang senjata/TNI. Sampun samestinipun sedoyo kasebat kanthi anetepi iman lan takwo dateng Alloh Ta’ala. Alloh Swt. dawuh mekaten:

كِتَابٌ اَنْزَلْنهُ اِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُوْآ ايتِهِ وَلِيَتَذَكَّرُوْآ اُولُوا اْلأَلْبَابِ (ص:29).

Tegesipun: “(Al-Qur’an) iku kitab kang Ingsun turunake marang siro (Muhammad), kitab kang diberkahi. (Ingsun turunake) supoyo deweke podo mikir-mikir ing ayat-ayate, serto wong kang duwe akal supoyo oleh piwulang. (QS. Shood: 29).

Poro sederek!

Wal khasil, kito khususipun tiyang sepuh kalih, monggo kerso dorong poro generasi nem-neman supados pinter mahos Al-Qur’an. Salajengipun monggo dipun arahaken sagedo dumugi pemahaman isi ingkang kawengku ing salebetipun kitab suci Al-Qur’an. Keranten Al-Qur’an inggih pedoman kito meniko, leres-leres mencakup sedoyo kawontenan jagad, ingkang katingal utawi boten, ingkang nyoto utawi samar. Sedoyo dipun cakup dening kitab pedoman kito inggih Al-Qur’an puniko.

Akhirul kalam, mugi-mugi khotbah meniko manfaat dumateng kito sedoyo, lan mugi-mugi kito soho putro wayah nem-neman tansah dipun berkati dipun tuntun dening Alloh Ta’ala sahinggo dados generasi muda ingkang leres-leres dados idamanipun agami, nuso lan bongso, amiinyaa robbal ‘alamiin.

جَعَلَنَا اللهُ وَإِيَّاكُمْ مِنَ اْلفَائِزِيْنَ اْلآمِنِيْنَ * وَأَدْخَلَنَا وَإِيَّاكُمْ فِى زُمْرَةِ اْلمـُـــوَحِّدِيْنَ يْنَ * اَعُوْذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيْمِ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ: مَا فَرَّطْنَا فِى الْكِتَابِ مِنْ شَيْئٍ ثُمَّ اِلَى رَبِّـــهِمْ يُحْشَرُوْنَ * وَقُلْ رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَأَنْتَ خَيْرُ الرَّاحِمِيْنَ *

Khutbah kedua

اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِي وَفَّقَنَا لِأَدَاءِ اْلجُمُعِ وَاْلجَمَاعَاتِ * وَهَدَانَا إِلىَ سَبِيـــْـــلِ اكْتِسَابِ أَكْمَلِ السَّعَادَاتِ * أَشْهَدُ أَنْ لآ اِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لآ شَـرِيْكَ لَهُ رَبُّ اْلأَرْضِيْنَ

وَالسَّموَاتِ * وَأَشْـهَدُ أَنَّ سَيِّدَنَا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الْمُـــؤَيَّدُ بِاَفْضَلِ اْلايَاتِ وَالْمُعْجِزَاتِ* أَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ مَا تَعَاقَبَ اْلاَوْقَاتِ وَالسَّاعَاتِ.

أَمَّا بَعْدُ : فَيَا عِبَادَ اللهِ ! وَحَافِظُوْا عَلَى الطَّاعَةِ وَحُضُوْرِ اْلجُمُعِ وَالْجَمَاعَاتِ* وَاعْلَمُوْا أَنَّ اللهَ سَبْحَانَهُ وَتَعَالَى بَدَأَ فِيْهِ بــِنَفْسِهِ  وَثَنَّى بِمَلَا ئِكَتِهِ المـــُـــــــسَبِّحَةِ بِقُدْسِهِ* فَقَالَ جَلَّ جَلاَلُهُ : إِنَّ اللهَ وَمَلاَئِكَتَهُ يُصَلُّوْنَ عَلَى النَّبِيِّ* يَآأَيُّهَا الَّذِيْنَ آمَنُوْا صَلُّوْا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوْا تَسْلِيْمًا * اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ سَيِّدِ الْمُرْسَلِيْنَ* وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَالتَّابِعِيْنَ * وَتَابِعِ التَّابِعِيْنَ لَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنَ * وَارْحَمْنَا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ * اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ * وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ * إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُّجِيْبُ الدَّعَوَاتِ * رَبَّنَا أَرِنَا الْحَقَّ حَقًّا وَارْزُقـْــنَا اتِّبَاعَهُ  وَأَرِنَا البَاطِلَ بَاطِلًا وَارْزُقـْــنَا اجْتِنَابَهُ وَكَرِهْنَافِيْهِ* رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِيْنَ سَبَقُوْنَا بالإِيـْمَانِ* وَلاَ تَجْعَلْ فِيْ قُلُوْبِنَا غِلاًّ لِّلَّذِيْنَ آمَنُوْا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوْفٌ رَّحِيْم *

عِبَادَ اللهِ، إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِاْلعَدْلِ وَاْلإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِذِى اْلقُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ اْلفَحْشَاءِ وَاْلمُنْكَرِ وَاْلبَغْىِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ * وَاشْكُرُوْهُ عَلَى نِعَمِهِ يَزِدْكُمْ وَاسْئَلُوْهُ مِنْ فَضْلِهِ يُعْطِكُمْ * وَلَذِكْرُ اللهِ أَكْبَرُ*

naskah khutbah jumat yusuf mansur , khutbah kedua pdf , monggo ing jumat meniko , teks khutbah jumat sedih , text khotbah jumah gusmus